zondag 19 november 2017

Weekgreep #5: een nieuwe Zwigtman, Klokhuis begint eigen zaak, heruitgave Kleine Beer 'van' Maurice Sendak en ongepubliceerd werk van Tonke Dragt in aantocht

1. Floortje Zwigtman en Ludwig Volbeda Fabeldieren
Floortje Zwigtman maakte in 2014 bekend dat ze het schrijven goed beu was, of in elk geval de manier waarop daar in Nederland vrijwel geen brood mee te verdienen valt, maar maakt haar dreigement om er helemaal mee te stoppen gelukkig niet waar. Samen met Ludwig Volbeda schiep ze het encyclopedische, hier en daar griezelige, elders weer wreed grappige Fabeldieren. Volbeda is sinds zijn geslaagde samenwerking met Benny Lindelauf Hoe Tortot zijn vissenhart verloor ineens een veelgenoemde illustrator en terecht. Zijn gedetailleerde prenten zijn erg interessant om naar te kijken. Wel bij vlagen en zeker in dit boek wat somber. Apart: het papier ruikt naar thee. (Vanaf 7 jaar.)

2. Paulien Smeulders en Annemarie Bon Dat is je eigen zaak
Heel eigentijds presenteert Klokhuis een boek over ondernemen voor kinderen. Wat is dat en hoe werkt dat? Van wat bijverdienen op de vrijmarkt naar een innovatief idee met een bedrijfsplan. En hoe je dat dan pitcht. Dat is nog eens leuk om een project van te maken op school. Boek zoekt klas! (Vanaf 10 jaar.)

3. Else Holmelund Minarik en Maurice Sendak Kleine Beer
Lemniscaat toont al heel wat jaren nastrevenswaardig initiatief bij het heruitgeven van klassiekers. Nu is daar Kleine beer bijgekomen en dan gaat het niet om die mierzoete knuffel die deze uitgeverij ook verkoopt, maar om de heel wat scherpere van Maurice Sendak. De schrijfster mag in vergetelheid zijn geraakt, dankzij Sendak is het beertje echter nog springlevend. Goed, tikje ouderwets, het valt niet te ontkennen. Maar de huiselijke verhaaltjes ontsporen op een prettige manier en maken nog steeds indruk. Mijn favoriet: Kleine Beer gaat naar de maan. Sendak weet de ruimtereis, die zich in werkelijkheid aan de andere kant van de heuvel afspeelt, echt spannend te maken. (Voorlezen, vanaf 3 jaar.)

Proef: Tonke Dragt Als de sterren zingen
Op 13 december verschijnt een kloeke, meer dan 400 pagina's dikke bloemlezing met korte verhalen van Tonke Dragt. Behalve klassiekers als De robot van de rommelmarkt bevat het boek werk dat in literaire magazines en verzamelingen verscheen en dus niet meer gemakkelijk te krijgen is. Ook staan er een aantal ongepubliceerde verhalen en haar allereerste publicatie in, haar echte debuut. Waarbij Dragt triomfantelijk vaststelt dat dit meestal verkeerd in de krant staat, het is niet De Prilla Milla in 1958 in KrisKras. De 87-jarige schrijfster lijkt niet te stoppen. Het werk mag dan uit de vorige eeuw zijn, bij een aantal archiefexemplaren vertelt ze over de ontstaansgeschiedenis. En daar zit, zeker als het om de oudste verhalen gaat, ook voor de liefhebber wat nieuws bij. Een titel die in de kast van de Dragt-fan niet mag ontbreken en als geheel natuurlijk een feestelijke weglezer voor de donkere dagen.

In De Weekgreep bespreek ik vers uit de postbus de interessantste titels voor lezers, ouders en leerkrachten. Deze boeken liggen er net en zijn een bezoek aan de boekhandel waard.