zondag 5 november 2017

Weekgreep #3: Is er leven op Mars, Poptropica, De Cycloop en Het bedorgeltje van Jakob Balck

1. Jon Agee Is er leven op Mars?
Uitgeverij Querido werkt al een tijdje aan een sympathieke serie voor beginnende lezers: Tijgerlezen. Vergelijkbaar met wat uitgeverij Zwijsen al jaren doet: goede auteurs en illustratoren maken extra toegankelijke boeken. Het belangrijkste verschil is dat Querido dit meer op het gevoel en zonder dat vreselijke AVI doet. Het grappige en sterk geïllustreerde Is er leven op Mars van de hier onbekende New Yorkse prentenboekenmaker Jon Agee (geboren 1960, pas een keer eerder een vertaalde titel in Nederland in 1997) is de leukste en opvallendste nieuwkomer in de reeks. Astronaut zoekt op Mars naar leven en heeft als kennismakingscadeau alvast chocoladetaartjes bij zich. Het leven laat zich echter niet zo gemakkelijk betrappen als de astronaut hoopt. Boek zoekt klas! (Vanaf 5 jaar voorlezen, vanaf 7 jaar zelf lezen.)

Het moet me wel van het hart dat de evidente kwaliteit en aantrekkelijkheid van het boekje hierboven te prijzen valt, maar niet per se altijd nodig is. Een serie die beginnende lezers, vooral jongens, meteen uit de stapel trekken is de veel 'vuilere' reeks Poptropica waarin Mya, Jordy en Boyan nu al weer drie afleveringen lang proberen hun wereld te redden van... ja wat eigenlijk? De strip, die op de buitenkant heel geestig 'meer moeilijke woorden dan in gewone voorleesboeken' belooft, is tamelijk onnavolgbaar. Maar ja, dat zijn jongens van acht die met elkaar een Lego-avontuur bedenken ook. Als er maar gelezen wordt, toch? Daarom roep ik voor dit soort boeken een speciale categorie in het leven: Meters Maken Met Lezen! (Vanaf 8 jaar.)

2. Daan Remmerts de Vries en Floor Rieder De Cycloop
Deze ligt al een maand op de stapel. Ten onrechte en dat maak ik hierbij goed. Wat een gelukkige combinatie, de graag stoute Daan Remmerts de Vries met de al even ondeugende Floor Rieder. Een lieve, kneuterige insectengemeenschap helpt een slechtziend, eenogig reptiel aan een bril. Zoals de lezer allang vermoedt, is dat niet zo slim. (Vanaf 6 jaar.)

3. Harm de Jonge Het bedorgeltje van Jakob Balck
Voor buitenissige fantasieën en barok taalgebruik kunnen we nog altijd vertrouwen op Harm de Jonge. Hij is terug met een verhaal over het achttiende-eeuwse Leeuwarden. Jammer dat zijn nieuwste verhaal in zo'n onooglijk kaftje is gepropt. Ook de letter is piepklein. Zonde, want het werk van deze schrijver is boeiend voor de meer gevorderde lezer, maar ook die moet een beetje verleid worden en dat doet dit jaren-zeventig omslag niet echt. (Vanaf 10 jaar.)

In De Weekgreep bespreek ik vers uit de postbus de interessantste titels voor lezers, ouders en leerkrachten. Deze boeken liggen er net en zijn een bezoek aan de boekhandel waard.